جاوا اسکریپت چیست ؟
آیا تا به حال برایتان این سوال پیش آمده که جاوا اسکریپت چیست و چه کاربردی دارد و چرا از آن به عنوان یک زبان برنامهنویسی استفاده میکنیم؟
جاوا اسکریپت چیست؟
JavaScript که به اختصار JS نیز نامیده میشود، یکی از محبوبترین زبانهای برنامه نویسی است. جاوا اسکریپت زبانی سطح بالا، داینامیک، شیگرا و تفسیری است که از شیوههای مختلف برنامه نویسی پشتیبانی میکند. از این زبان میتوان برای برنامه نویسی سمت سرور (Server Side)، اپلیکیشنهای موبایل، بازی و اپلیکیشنهای دسکتاپ استفاده کرد. بنابراین میتوان اینگونه برداشت کرد که زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت ، یک زبان همه فن حریف است
جاوا اسکریپت زبان برنامهنویسی پویا و مبتنی بر شی (Object-based) است که هم سمت کاربر و هم سمت سرور، برای ایجاد تعمال با صفحات وب به کار میرود. جایی که HTML و CSS ساختار اولیه و ظاهر صفحات وب را تعیین میکنند، جاوا اسکریپت نحوه عملکرد صفحات وب را کنترل میکند.
جاوا اسکریپت، تجربه کاربر را از صفحه وب با تبدیل آن از یک صفحه استاتیک به یک صفحه تعاملی بهبود میبخشد. بطور خلاصه، جاوا اسکریپت به صفحات وب رفتار میبخشد.
جاوا اسکریپت به راحتی قابل یادگیری است. و استفاده از JavaScript برای همه رایگان است.
کجا استفاده میشود؟
جاوا اسکریپت عمدتا برای برنامههای مبتنی بر وب و مرورگرهای وب مورد استفاده قرار میگیرد. اما جاوا اسکریپت نیز فراتر از وب در نرم افزار، سرورها و کنترلهای سخت افزاری استفاده میشود.
برخی از مواردی که جاوا اسکریپت در آنها پرکاربرد هستند
۱٫ اضافه کردن رفتار تعاملی به صفحات وب
جاوا اسکریپت به کاربران اجازه میدهد تا با صفحات وب ارتباط برقرار کنند. تقریبا هیچ محدودیتی برای چیزهایی که میتوانید با جاوا اسکریپت در یک صفحه وب انجام دهید وجود ندارد. در ادامه به چندی از این قابلیتها میپردازیم.
· نمایش یا پنهان کردن اطلاعات بیشتر با کلیک یک دکمه
· تغییر رنگ یک دکمه زمانی که ماوس روی آن قرار میگیرد
· نمایش اسلاید تصاویر در صفحه اصلی وب
· زوم کردن بر روی یک عکس
· نمایش تایمر یا شمارش معکوس در وب سایت
· پخش فایل صوتی و تصویری در یک صفحه وب
· نمایش انیمیشنها
۲٫ ایجاد برنامههای وب و موبایل
توسعه دهندگان میتوانند از فریمورکهای مختلف جاوا اسکریپت برای توسعه و ساخت برنامههای وب و موبایل استفاده کنند. فریمورکهای جاوا اسکریپت مجموعهای از کتابخانههای جاوا اسکریپت هستند که قابلیت نوشتن کد از قبل را به توسعه دهندگان برای استفاده از ویژگیهای برنامهنویسی روزمره ارائه میدهند: به معنای واقعی کلمه یک فریمورک برای ساخت وب سایتها یا برنامههای کاربردی وب.
فریمورکهای محبوب جاوا اسکریپت React، Angular و Vue میباشند. بسیاری از شرکتها از Node.js که یک محیط runtime جاوا اسکریپت بر روی موتور V8 گوگل کروم میباشد استفاده میکنند. چند نمونه از مثالهای مشهور آن: PayPal، LinkedIn، Netflix و Uber میباشد.
۳٫ ساخت وب سرورها و توسعه برنامههای کاربردی سرور
فراتر از وبسایتها و برنامههای کاربردی، توسعه دهندگان همچنین میتوانند از جاوا اسکریپت برای ساخت وب سرورهای ساده و توسعه زیرساختهای back-end توسط Node.js استفاده کنند.
۴٫ توسعه بازی
شما همچنین میتوانید از جاوا اسکریپت برای ایجاد بازیهای مرورگر استفاده کنید. اینها یک راه عالی برای تمرین مهارتهای برنامهنویسان مبتدی میباشد.
نقاط قوت جاوا اسکریپت
هر یک از زبان هایی که در دنیای برنامه نویسی مورد استفاده قرار میگیرند نقاط قوت و ضعف هایی دارند که زبان جاوا اسکریپت هم از این موضوع مستثنا نیست. این زبان به دلیل مزایای فراوانی که دارد در میان برنامه نویسان از محبوبیت زیادی برخوردار است که به طور خلاصه به برخی از آنها اشاره میکنیم :
- بر اساس بررسی سایت stackoverflow محبوبترین زبان برنامه نویسی سال ۲۰۱۸ است
- برای پردازش و اجرا به کامپایلر احتیاجی ندارد.
- یادگیری جاوا اسکریپت نسبت به خیلی از زبانهای برنامه نویسی راحتتر است.
- به صورت کراس پلتفورم روی مرورگرها یا پلتفرمهای مختلف اجرا میشود.
- نسبت به زبانهای برنامه نویسی دیگر سبکتر و سریعتر است.
- فریم ورک ها،کتابخانهها و به صورت کلی ابزارهای بسیار زیادی را در اختیارتان قرار میدهد.
- زبان بومی مرورگر وب است و در مرورگر کاربران پردازش میشود.
- امکان ایجاد صفحات وب تعاملی و پویا را به برنامه نویسان میدهد.
- در جواب عمل کاربران، عکس العمل نشان میدهد.
نقاط ضعف جاوا اسکریپت
برخی از ضعفهای این زبان برنامه نویسی عبارتند از :
- دشواری در تشخیص دلیل خطا دادن و مشکل در دیباگ کردن
- محدودیت در اجرای اسکریپتهای جاوا اسکریپت با ایجاد محدودیت هایی جهت حفظ امنیت
- اجرا نشدن بر روی مرورگرهای قدیمی
- نفوذپذیری نسبت به اکسپلویتها و عوامل مخرب
- می تواند برای اجرای کدهای مخرب در کامپیوتر کاربران استفاده شود.
- با رندر شدن متفاوت بر روی ابزارهای مختلف میتواند باعث ایجاد تناقض و نداشتن یکپارچگی شود.
امیدواریم این بخش از آموزش در مورد “ جاوا اسکریپت چیست ” نیز برای شما مفید واقع شده باشد .برای مطالعه پستهای بیشتر ما را در مدرسه کدنویسی تلگرام و یا در تی جوان اینستاگرام دنبال کنید.
نظراتتون رو زیر همین پست با ما به اشتراک بگذارید.